пятница, 24 января 2014 г.

СВІТАНОК ТА ЗАХІД СОНЦЯ НА МАЙДАНІ



   Привіт. Поїхали в Київ!
— Збирайся, зустрічаємось через 20 хв. на ЖД

(с) такі телефонні розмови – понад усе



Буває, прокидаєшся вранці і усвідомлюєш, як все паршиво. Бо робота не відповідає очікуванням, у заліковці вже майорять трійки і юність минає в пошуках невідомо чого.

Бувало.

В світлі останніх подій, особистих проблем поменшало. Точніше, вони стали мізерними, порівняно зі скрутним становищем України.

Кожний ранок — це твітер з хештегом #Євромайдан і Громадське з картиною ночі. Як правило, ранок — це шок від гидкої реальності, оснащений то слізьми, то нецензурною лайкою.

Новини про перші смерті на Майдані взагалі паралізували свідомість. Бракувало слів, щоб передати гнів. Бажання №1 — розстріляти януковичів…

Захотілося бути там. Ввечері 22-го ми вирушили на Київ.


КОНФЛІКТНИЙ ВАГОН

На 25% заповнений вагон. Холодно, але просторо. Ми читали новини, коли ловив мобільний Інтернет, їли бутерброди і багато фотографувалися.


Періодично обговорювали події в Києві. В один із таких періодів до нас підсів чоловік з планшетом і сказав: «Я тут ненароком почув вашу розмову і вирішив познайомитись! Мене Сергій звати»

Чоловік виявився родом із Донецька, наразі проживає в Киргизії і… з першого дня підтримує українську революцію. Ми уважно слухали розповіді про майдан з вуст запеклого активіста і ділились своїми домислами.

Аж поки не почули суперечку на сусідніх місцях:
 В мене дружина і троє дітей, але я не можу спокійно сидіти вдома, коли в державі таке твориться. Треба захищати свою сім’ю.
 Куда ты едешь? Вас же там перебьют скоро всех!...

Тоді Сергій ще трохи розповів нам про «совковий» менталітет та пішов словесно захищати сім’янина.


СОНЯЧНИЙ МАЙДАН

Київ зустрів спокійно. З вокзалу і не скажеш, що в столиці революція. Тільки в метро на Хрещатику поступово більшає людей.

А сам Майдан горить вогнями. Сьома година ранку — люди тільки прокидаються, але скоріш за все і не лягали. Сходяться містяни, весь час щось обговорюють.

Дуже холодно. Ми випили чаю, але майже не зігрілися. На термометрі –12 і сніжить.








Вразила нас кількість наметів і барикад. Їх багато. Правильно сказав мій хлопець, що 
Майдан — це держава у державі. Тут окреме життя і своєрідна дружня атмосфера.










Довго ми розглядали «майданівську» творчість. Є, на що подивитись.






















НА ГРУШЕВСЬКОГО — СТРАШНО

Звісно ж, кортіло побувати на головному полі бою. Виявилося, що дібратися туди не так і просто. Ми декілька разів кружляли поміж барикадами, обходили натовпи людей, пред’являли свої документи, спускалися по кривавим сходам… 

І за крок до страшного видовища мене не пустили. Сказали, що дівчатам заборонено. Тому в гущу ми не пішли, але зі сторони також було напрочуд моторошно: метушливі люди і густий чорний дим.










ЕМОЦІЇ

До шостої години вечора людей стало в декілька разів більше. Напевно, кияни з роботи приходять на місце протесту. Тоді на проекторі показали це жорстоке відео, після якого — мурахи шкірою і ще більша ненависть до владної верхівки.


Жінки плакали. Чоловіки, зціпивши зуби, злісно дивилися на екран. Це була найболючіша мить нашого перебування на Майдані. Хотілося заридати. Голосно-голосно.


Ми бачили людей, ладних до останнього боротися за свою свободу. Людей, які вже стали обличчям української нації.
Так і минув день. Один із найкращих днів у нашому житті. Незабутньо. Знаю, що не раз ще туди повернемося.

Слава Україні!




Комментариев нет:

Отправить комментарий